Αθροιστής - Μετρητής - Μέσος Όρος

  • Για να αθροίσουμε δεδομένα, χρησιμοποιούμε μία μεταβλητή που ονομάζεται αθροιστής. Συνήθως της δίνουμε το όνομα Σ (Σύνολο). Ο αθροιστής, πρέπει να μηδενίζεται πριν ξεκινήσει η επανάληψη και να αυξάνεται μέσα στην επανάληψη με την εντολή Σ<--Σ+Α, όπου Α η μεταβλητή που αθροίζεται.
  • Ο μετρητής, μετράει πόσες φορές τα δεδομένα ικανοποιούν μία συνθήκη. Για παράδειγμα, αν μας δίνουν βαθμούς μαθητών, να μετρήσουμε πόσοι βαθμοί είναι πάνω από τη βάση. Ο μετρητής μηδενίζεται πριν από την επανάληψη και αυξάνεται με την εντολή Ν<--Ν+1, συνήθως μέσα σε μία ΑΝ, η οποία ελέγχει αν ικανοποιείται η συνθήκη.
  • Ο μέσος όρος, για να υπολογιστεί, χρειαζόμαστε και μετρητή και αθροιστή. Εκτός κι αν συμμετέχουν όλα τα δεδομένα, οπότε θα βάλουμε το συνολικό πλήθος. Αφού μετρήσουμε λοιπόν και αθροίσουμε τα δεδομένα που μας ενδιαφέρουν, μετά το τέλος της επανάληψης, διαιρούμε το άθροισμα με το πλήθος. Πρέπει να προσέξουμε, μην τυχόν ο μετρητής έχει τιμή μηδέν γιατί τότε θα διαιρέσουμε με μηδέν που είναι το σοβαρότερο σφάλμα που μπορούμε να κάνουμε.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ