Μαθήματα PHP για Αρχάριους

phpΤι είναι η PHP;

Η PHP είναι μία γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη εφαρμογών στο διαδίκτυο. Σε συνδυασμό με την HTML, δημιουργεί δυναμικές ιστοσελίδες.

Γιατί χρειάζεται να τη μάθει κανείς; Τι θα κερδίσει;

Γιατί αν την ξέρει, μπορεί να ασχοληθεί με τη σχεδίαση ιστοσελίδων σε πιο προχωρημένο επίπεδο. Να γίνει ειδικός ίσως κάποια μέρα και να ασκεί το επάγγελμα του Web Developer. Μπορεί επίσης να ασχοληθεί με την PHP και για τη χαρά του προγραμματισμού! Σαν γλώσσα προγραμματισμού η PHP είναι πολύ ευχάριστη, γιατί αυτό που δημιουργεί είναι μια ιστοσελίδα, που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο!

Αντί της PHP θα μπορούσε κανείς να μάθει κάποια άλλη ισοδύναμη γλώσσα; Γιατί να προτιμήσει την PHP;

Δυναμικές ιστοσελίδες θα μπορούσε να δημιουργήσει κανείς και με τη γλώσσα ASP.NET. Είναι μια γλώσσα βασισμένη στις τεχνολογίες της Microsoft και σχετικά πιο εύκολα τη μαθαίνει κάποιος που έχει ασχοληθεί με τη Visual Basic. Ενώ η PHP ανήκει στις γλώσσες Open Source και μοιάζει με τη C. Προσωπικά, όταν χρειάστηκε στο μεταπτυχιακό μου να επιλέξω ανάμεσα στην ASP.NET και την PHP, επέλεξα την ASP.NET γιατί ήξερα πολύ καλά Visual Basic και το περιβάλλον του Visual Studio μου φαινόταν πολύ ευχάριστο και φιλικό. Δεν το μετάνιωσα. Αργότερα που ασχολήθηκα με εργαλεία Open Source, μου φάνηκαν εξίσου όμορφα, ευχάριστα και φιλικά. Έτσι για το διδακτορικό μου, επέλεξα την PHP!

Πώς είναι ένα πρόγραμμα σε PHP;

Είναι σαν μια ιστοσελίδα HTML, μόνο που περιλαμβάνει σε κάποια σημεία της και εντολές PHP.

Παράδειγμα:

Οι εντολές της PHP, στο παράδειγμα, είναι δύο: $num=5 και echo $num. Με την πρώτη εντολή εκχωρείται η τιμή 5 στη μεταβλητή num ενώ με τη δεύτερη, η τιμή της μεταβλητής, δηλαδή το 5, εμφανίζεται στην οθόνη.

Τι θα περιλαμβάνουν τα μαθήματα;

Απλές εντολές και δομές του προγραμματισμού, όπως δομές επιλογής και επανάληψης, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν γενικά μαθήματα προγραμματισμού. Θα υπάρχουν όμως και πιο προχωρημένα μαθήματα με πίνακες και εντολές SQL. Τα παραδείγματα και οι ασκήσεις θα είναι κυρίως παιχνίδια, αλλά θα υπάρχουν και πιο "σοβαρά" θέματα. Θα υπάρχουν επίσης και quiz για να ελέγξετε τις γνώσεις σας.

Για να δημιουργήσετε δυναμικές ιστοσελίδες με την PHP:

  1. Θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια βασικά στοιχεία HTML. Η HTML είναι η γλώσσα δημιουργίας ιστοσελίδων. Αν δεν γνωρίζετε, διαβάστε εδώ μία εισαγωγή.
  2. Θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε πρώτα στον υπολογιστή σας έναν server, όπως την EasyPHP. Διαβάστε εδώ τις οδηγίες.

Τι ακριβώς γίνεται; Πώς λειτουργεί η PHP;

Η PHP, είναι μία γλώσσα που εκτελείται στον server (server side scripts), σε αντίθεση με την JavaScriptπου εκτελείται στον υπολογιστή του χρήστη (client-side scripts). Όταν καλείται μία δυναμική ιστοσελίδα PHP από έναν χρήστη του διαδικτύου:

  1. Ο server που φιλοξενεί την ιστοσελίδα λαμβάνει το αίτημα.
  2. Στέλνει τη σελίδα να εκτελεστεί στον διερμηνευτή της PHP.
  3. Ο διερμηνευτής εκτελεί τον κώδικα, παράγει μια απλή ιστοσελίδα html και τη στέλνει στον Server.
  4. Ο Server στέλνει την απλή αυτή ιστοσελίδα στον χρήστη. Έτσι ο κώδικας δεν είναι ορατός, αλλά μόνο το αποτέλεσμα του κώδικα.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο, πώς λειτουργεί η PHP: